Skip links
Βιταμίνη D3 K2

Βιταμίνη D3 Κ2 : Υπερ-Προστασία

Project Change Vitamin D3 5000IU + K2 (MK7) 100mcg

Ψάχνετε για ένα συμπλήρωμα που προάγει τα γερά οστά, την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την καρδιαγγειακή υγεία; Μην ψάχνετε περισσότερο από το συμπληρωμά μας Βιταμίνη D3 5000 IU + Βιταμίνη K2 (MK7) 100mcg.

Το συμπλήρωμα διατροφής μας είναι επίσης φιλικό προς τους vegan και απαλλαγμένο από τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά και κοινά αλλεργιογόνα. Επιπλέον, κάθε φιάλη περιέχει 60 κάψουλες, προσφέροντας ασυναγώνιστη αξία για τους καταναλωτές που έχουν συνείδηση της υγείας.

Γιατί, λοιπόν, να μην δοκιμάσετε το συμπλήρωμα Βιταμίνη D3 5000 IU + Βιταμίνη K2 (MK7) 100mcg σήμερα; Γνωρίστε τα οφέλη αυτών των ισχυρών θρεπτικών συστατικών για τον εαυτό σας και αναλάβετε την ευθύνη της υγείας και της ευεξίας σας.

Η Βιταμίνη που χαρακτηρίζεται και ως θαυματουργή

Η Βιταμίνη D3 θα μπορούσε εκτός του χαρακτηρισμού της ως θαυματουργή να θεωρηθεί μέχρι και ένα φυσικό στεροειδές. Ο ενδογενής μεταβολίτης της βιταμίνης D στον ορό (καλσιτριόλη) θεωρείται πραγματική στεροειδής ορμόνη (ορμόνη D) και, όπως τα γλυκοκορτικοειδή* (GC) και οι γοναδικές ορμόνες*, μπορεί να ασκεί διάφορες ανοσοτροποποιητικές δραστηριότητες.

*Τα γλυκοκορτικοειδή (ή γλυκοκορτικοστεροειδή) είναι στεροειδείς ορμόνες που ανήκουν στην ομάδα των κορτικοστεροειδών, με πιο γνωστές την κορτιζόλη, την κορτικοστερόνη και την κορτιζόνη. Συνδέονται με τον υποδοχέα των γλυκορτικοειδών και ρυθμίζουν πολλές και σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες όπως η κυτταρική ανάπτυξη, ο μεταβολισμός, η ανοσολογική απόκριση και η απόπτωση.

*Οι γοναδικές ορμόνες παράγονται από τις ανθρώπινες γονάδες : τους όρχεις και τις ωοθήκες . Οι πρωτογενείς ορμόνες που παράγονται από αυτά τα όργανα περιλαμβάνουν ανδρογόνα , τα οιστρογόνα και προγεστίνες . Τεστοστερόνη είναι το κύριο ανδρογόνο και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των πρωτογενών και δευτερογενών χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου, καθώς και στη σπερματογένεση. Η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη είναι οι πρωταρχικές γυναικείες ορμόνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ωαρίων, τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ανάπτυξη των μαστών.

Μελέτες τονίζουν και αποδικνύουν την σημαντικότητα και τα οφέλη της

Το 2006 στο περιοδικό Epidemiology and Infection δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Δρ John Cannell. Σε αυτή την μελέτη πραγματεύονται τα εξής:

   Το 1981, ο R. Edgar Hope-Simpson ανέφερε τον συσχετισμό ανοσίας απέναντι στην εποχιακή γρίπη και την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η ενεργοποιημένη βιταμίνη D 1,25 (OH) 2D, μια στεροειδής ορμόνη, έχει βαθιές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ανοσία. Έχει ρόλο ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτρέποντας την υπερβολική έκφραση φλεγμονωδών κυτοκινών* και αυξάνοντας το δυναμικό “οξειδωτικής έκρηξης” των μακροφάγων*. Ίσως το πιο σημαντικό, διεγείρει σημαντικά την έκφραση ισχυρών αντιμικροβιακών πεπτιδίων, τα οποία υπάρχουν σε ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα, φυσικά φονικά κύτταρα και σε επιθηλιακά κύτταρα που βρίσκονται στην αναπνευστική οδό όπου παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του πνεύμονα από τη μόλυνση.

  Η υπεριώδης ακτινοβολία (είτε από τεχνητές πηγές είτε από ηλιακό φως) μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια επεμβατική μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη D μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά.

*Οι κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) είναι μια ομάδα πεπτιδίων που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι παίζουν κύριο ρόλο στον έλεγχο της ανοσολογικής αντίδρασης, της φλεγμονής, της αιμοποίησης, της επούλωσης και ρυθμίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων στο σώμα.

 

*Τα μακροφάγα είναι τύπος λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπίνει και αφομοιώνει οτιδήποτε δεν έχει, στην επιφάνειά του, πρωτεΐνες που είναι ειδικές για υγιή κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών κυττάρων, μικροβίων, κυτταρικών υπολειμμάτων, ξένων ουσιών, κ.λπ. Η διαδικασία ονομάζεται φαγοκυττάρωση, η οποία δρα για να υπερασπιστεί τον ξενιστή από μόλυνση και τραυματισμό.

Η Ηλιόλουστη Βιταμίνη
Βιταμινη D3 K2 2

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Στα τέλη του χειμώνα του 2005 ξέσπασε γρίπη στο νοσοκομείο του Δρ. Cannell. Καθώς οι θάλαμοι εισάγωνταν σε καραντίνα λόγω συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν το στέλεχος του ιού της γρίπης Α. Ωστόσο, προς έκπληξή του, οι ασθενείς του παρέμειναν ανεπηρέαστοι. «Ήμουν βέβαιος ότι οι ασθενείς μου είχαν εκτεθεί στον ιό της γρίπης». Η διαρκής υγεία των ασθενών του εν μέσω μιας τοπικής επιδημίας επηρέασε τις σκέψεις του Δρος Cannell σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της ανοσίας στην γρίπη .

Ο Δρ Cannell γνώριζε επίσης ότι οι έρευνες πρόσφατα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D ρυθμίζει την παραγωγή χημειοκινών και κυτταροκινών από τα μακροφάγα, εμποδίζοντας έτσι την υπερβολική αντίδραση σε μολυσματικά ερεθίσματα και την πρόκληση σοβαρών εκδηλώσεων ιογενών λοιμώξεων.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί ανεξάρτητοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D ενισχύει σημαντικά τη γενετική έκφραση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων σε ανθρώπινα μονοκύτταρα (πρόδρομα μακροφάγων), ουδετερόφιλα και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι αντιμικροβιακές πρωτεΐνες συμβάλλουν στην καταστροφή των μολυσματικών μικροβίων. Με την ευρέος φάσματος δραστηριότητά τους, είναι σε θέση να σκοτώσουν τα πάντα, από βακτήρια μέχρι ιούς. Έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα σημαντικό μέρος της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος ενάντια στους εισβολείς, και επίσης είναι πολλά υποσχόμενες στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Η βιταμίνη D ενεργοποιεί επίσης τα απαραίτητα κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση, γνωστά ως μακροφάγα. Τα επικίνδυνα στελέχη του ιού της γρίπης διεγείρουν τα λευκά αιμοσφαίρια ώστε να παράγουν φλεγμονώδεις κυτταροκίνες που σχετίζονται με σοβαρή ασθένεια, ενώ η βιταμίνη D προστατεύει από αυτή την επίδραση.

Για τον Δρ Cannell, αυτές οι ενδείξεις οδήγησαν σε ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα: η βιταμίνη D, η οποία παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται σε θερινό ηλιακό φως και η οποία, αντίθετα, μειώνεται κατά το χειμώνα, παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευπάθεια μας στην μόλυνση από τη γρίπη. Ο Δρ. Cannell συμβουλεύτηκε διάφορους κορυφαίους ερευνητές της βιταμίνης D, οι οποίοι συμφώνησαν με τα συμπεράσματά του. Περιλαμβάνουν ερευνητές από σημαντικά ιδρύματα όπως τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Ένας από αυτούς τους επιστήμονες, ο Δρ Michael F. Holick, μελετά τη βιταμίνη D για τέσσερις δεκαετίες.

Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα από τον πρόδρομό της 7-dehydrocholesterol μετά από διέγερση με υπεριώδες φως Β (UVB) (π.χ. ηλιακό φως). Στη συνέχεια τελικά μετατρέπεται σε 1,25-dihydroxyvitamin D3, η οποία συνδυάζεται με τους υποδοχείς της βιταμίνης D για να προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση, η οποία μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά της λοίμωξης από γρίπη.

Vitamin-D3 Κ2

Θεωρητικά, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να παράγουν μια επαρκή ποσότητα καθελισιδίνης (cathelicidin) (ένα φυσικό αντιμικροβιακό και αντι-ιικό) για να θεραπεύσουν ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολόγημα.

Θα πρέπει να διαλέγετε συμπληρώματα βιταμίνης D3 και να τα συνδυάζετε με βιταμίνη Κ2.

Η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ2 επιβραδύνει την εξέλιξη της αρτηριακή ασβεστοποίησης

Μια μελέτη σχεδιάστηκε για να συγκρίνει την επίδραση της στοματικής χορήγησης της βιταμίνης Κ2 (ΜΚ-7) μαζί με βιταμίνη D3, ή βιταμίνη D3 μόνη της, στην εξέλιξη του σκορ ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας και της πυκνότητας του πάχους της καρωτίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν πιο αργή εξέλιξη της ασβεστοποίησης σε εκείνους που λάμβαναν βιταμίνη Κ2 μαζί με βιταμίνης D3 σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν μόνο βιταμίνη D. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Σε αυτή τη μελέτη, η Κ2 και η D3 προστάτεψαν από την καρδιαγγειακή ασβεστοποίηση, ενώ η ομάδα που λάμβανε μόνο βιταμίνη D3 δεν προσέφερε προστασία»

Ποιά θεωρείται να είναι η απαραίτητη δοσολογία?

Η βέλτιστη δόση του συμπληρώματος βιταμίνης D για την πρόκληση θεραπευτικού αποτελέσματος αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Οι διατροφικές οδηγίες για τη βιταμίνη D προτείνουν μια ελάχιστη απαίτηση 600 μg/d για τη μεγιστοποίηση της μυϊκής λειτουργίας και της υγείας των οστών. Ωστόσο, για την επίτευξη και τη διατήρηση των επιπέδων της 25OHD στην κυκλοφορία πάνω από 30 ng/ml απαιτούνται τουλάχιστον 1500-2000 µg/d.

Εκτός από την βιταμίνη D2 και βιταμίνη D3, ορισμένες μελέτες διερεύνησαν επίσης τη συνεργιστική επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D μαζί με τρόφιμα ή συνδυασμό φαρμάκων στην ανοσολογική απόκριση. Μια τέτοια μελέτη ανέφερε ότι η ταυτόχρονη συμπλήρωση βιταμίνης D και n-3 λιπαρών οξέων (50 000 µg βιταμίνης D/2 εβδομάδες + 2000 mg/d n-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαιο) μείωσε σημαντικά την ιντερλευκίνη-1* και ανέβασε τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF)*, υποστηρίζοντας τις αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές δραστηριότητες του συνδυασμένου συμπληρώματος.

*Ακατάλληλη ή παρατεταμένη παραγωγή της IL-1 έχει παρατηρηθεί σε μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων της σήψης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, της οξείας και χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, του ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη, της αρτηριοσκλήρωσης, της νευρωνικής βλάβης και σε νοσήματα σχετιζόμενα με τη γήρανση του οργανισμού.

 

*Ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (VEGF ή VEGF-A), γνωστός επίσης και ως παράγοντας αγγειακής διαπερατότητας (VPF), είναι ένας ισχυρός μεσολαβητής της αγγειογένεσης και της αγγειακής διαπερατότητας τόσο στα έμβρυα όσο και στους ενήλικες. Ο VEGF έχει επίσης συσχετιστεί με τη δραστηριότητα αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Σε παθολογικούς ιστούς, ο VEGF αυξάνει την αγγειακή διαπερατότητα. Έτσι, θεωρείται ότι συμβάλλει στη μετάσταση των όγκων προωθώντας τόσο την αγγειογένεση όσο και την αιματογενή διασπορά των καρκινικών κυττάρων. Η αυξημένη έκφραση του VEGF έχει συσχετιστεί με φτωχότερη πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος, σε καρκίνωμα επιθηλιακών κυττάρων του στόματος και σε μελάνωμα.

Η βιταμίνη D είναι τόσο ένα θρεπτικό συστατικό όσο και μια νευρολογική ορμόνη που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων. Ενώ τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D έχει επιδείξει ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις που μπορεί να είναι προστατευτικές έναντι διαφόρων ασθενειών και λοιμώξεων.

Project Change

Call Now Button