Skip links
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

Οι 2 τύποι ουσιών που πρέπει να αποφεύγουμε!

Τι είναι τα πρόσθετα και τα συντηρητικά;

Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να αποτρέψουν την αλλοίωση. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και σε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής. Ενώ οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι ωφέλιμες σε μικρές ποσότητες, η κατανάλωση πολλών από αυτές μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Journal of Allergy and Clinical Immunology" το 1995 διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αντίδραση στο MSG, γνωστή ως "σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου", η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, έξαψη και εφίδρωση.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων περιλαμβάνουν:
  • Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να γλυκαίνουν τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες ή χωρίς ζάχαρη,
  • Χρωστικές τροφίμων, όπως οι τεχνητές χρωστικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της εμφάνισης των τροφίμων,
  • Ενισχυτικά γεύσης, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), τα οποία χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της γεύσης των τροφίμων,
  • Συντηρητικά, όπως το βενζοϊκό νάτριο και το σορβικό κάλιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ανάπτυξης μικροοργανισμών στα τρόφιμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών πρόσθετων και συντηρητικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, όπως η ασπαρτάμη, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Ομοίως, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χρωστικών ουσιών τροφίμων και ενισχυτικών γεύσης, όπως το MSG, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα.

Τα συντηρητικά, έχουν επίσης τα μειονεκτήματά τους. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων συντηρητικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Τείνουν επίσης να αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Παρακάτω θα παραθέσουμε και μελέτες που αναφέρονται σε πολλές από τις παραπάνω παρενέργιες λόγω κατανάλωσης πρόσθετων και συντηρητικών.

Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζώα και ορισμένες βασίζονται σε μελέτες παρατήρησης, οπότε τα συμπεράσματα είναι περιορισμένα και η σύνδεση με τον άνθρωπο ακόμη ασαφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε συστατικού ή πρόσθετου τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Προσθετα Συντηρητικά
"Παράδειγμα από αναφορά συστατικών πάνω σε τρόφιμο"

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα πρόσθετα επιβλαβή για εσάς και πολλά από αυτά ρυθμίζονται και θεωρούνται ασφαλή σε μέτριες ποσότητες. Ωστόσο, για τη βέλτιστη υγεία είναι συχνά καλύτερο να καταναλώνετε μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αντί να βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα και συντηρητικά. Επιπλέον, η ανάγνωση του καταλόγου των συστατικών στη συσκευασία των τροφίμων μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το τι περιέχει το τρόφιμο που καταναλώνετε, και μπορείτε να προσέξετε και να περιορίσετε την πρόσληψη συγκεκριμένων πρόσθετων που ίσως θέλετε να αποφύγετε.

Είναι επίσης σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, καθώς ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα ορισμένων πρόσθετων ή συντηρητικών που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Ορισμένα παραδείγματα ερευνητικών μελετών που έχουν διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις ορισμένων πρόσθετων και συντηρητικών τροφίμων στην υγεία:

Τεχνητά γλυκαντικά: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature” το 2012 διαπίστωσε ότι ποντίκια που τρέφονταν με σακχαρίνη, ασπαρτάμη και σουκραλόζη ανέπτυξαν δυσανεξία στη γλυκόζη, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μια ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Annals of Internal Medicine” το 2013 διαπίστωσε ότι οι εν λόγω γλυκαντικές ουσίες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη ή άλλων προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.

Νιτρικό και νιτρώδες νάτριο: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Cancer Research” το 2010 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων νιτρικών και νιτρωδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, μια ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τα νιτρικά και τα νιτρώδη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Meat Science” το 2016 διαπίστωσε ότι αυτά τα συντηρητικά δεν είναι πιθανό να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.

Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG): Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Allergy and Clinical Immunology” το 1995 διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αντίδραση στο MSG, γνωστή ως “σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου”, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, έξαψη και εφίδρωση. Ωστόσο, μια ανασκόπηση των μελετών σχετικά με το MSG που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Food Science” το 2010 διαπίστωσε ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι σχετικά σπάνιες και ότι το MSG θεωρείται γενικά ασφαλές για κατανάλωση.

BHA και BHT: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Carcinogenesis” το 1984 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων BHA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου σε αρουραίους. Ωστόσο, μια ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τα BHA και BHT που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Regulatory Toxicology and Pharmacology” το 2016 διαπίστωσε ότι αυτά τα συντηρητικά δεν είναι πιθανό να αποτελούν πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία στα επίπεδα στα οποία συνήθως καταναλώνονται.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τις πολλές μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις επιπτώσεις των πρόσθετων και συντηρητικών τροφίμων στην υγεία. Όπως μπορείτε να δείτε, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι συχνά μικτά και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των πιθανών κινδύνων και οφελών αυτών των ενώσεων.

Είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες υγείας και τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με συγκεκριμένα πρόσθετα ή συντηρητικά τροφίμων.

Project Change

Call Now Button